Πώς να κόψω το τσιγάρο χωρίς να πάρω κιλά; Θα αυξηθεί η όρεξή μου για φαγητό / γλυκά όταν κόψω το κάπνισμα;

Κατ' αρχήν θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ότι ΘΕΛΕΙΣ να κόψεις το κάπνισμα. Αυτή η σιγουριά θα επιδράσει θετικά στη γενικότερη συμπεριφορά σου όταν βοηθηθείς να κόψεις το τσιγάρο με το ειδικό πρωτόκολλο βελονισμού.


Η νικοτίνη είναι μία ουσία μη συμβατή με την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Μπαίνοντας στον οργανισμό παρακάμπτει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και δρα έξω από κάθε φυσικό κανόνα.

Ο σκοπός της τροφής που λαμβάνουμε είναι να τροφοδοτήσει το σώμα μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα της πέψης είναι η διάσπαση των τροφών σε απλά συστατικά τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με το αίμα στον εγκέφαλο και στα διάφορα όργανά μας. Στη φυσιολογική αυτή διαδικασία, χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να μεταφερθούν τα σάκχαρα των τροφών στον εγκέφαλο ώστε να πάρει το μήνυμα ότι ελήφθη ικανοποιητική ποσότητα τροφής/καυσίμων.

Στον καπνιστή τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Η νικοτίνη παρεμβαίνει στο νευρικό σύστημα και "πείθει" τον εγκέφαλο ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι εντάξει, όχι σε 20 λεπτά, αλλά σε δευτερόλεπτα. Πώς το επιτυγχάνει αυτό; Ναρκώνοντας τον οργανισμό, του κλέβει σε δευτερόλεπτα τα αποθέματα σακχάρων. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός ξεμαθαίνει να δημιουργεί ο ίδιος εύκολα τα απαραίτητα σάκχαρα από τις τροφές.

Όταν λοιπόν γίνεται διακοπή του καπνίσματος, ο μόλις χτες καπνιστής νιώθει το κενό της δημιουργίας σακχάρων και σπεύδει ενστικτωδώς να το αναπληρώσει:

  • με γλυκά, τα οποία (όπως η νικοτίνη) ανεβάζουν αμέσως τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνουν την οξύτητα του αίματος και κατά συνέπεια, ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ τα συμπτώματα στέρησης από τη νικοτίνη.
  • τρώγοντας περισσότερο απ' όσο στην πραγματικότητα χρειάζεται.


Ευτυχώς, μετά από λίγες ημέρες, αν δεν υποκύψεις στη νικοτίνη ή στην κατανάλωση γλυκών, ο οργανισμός αρχίζει να ρυθμίζει και πάλι ικανοποιητικά το επίπεδο των σακχάρων χωρίς εξωτερική παρέμβαση.


Σε αυτό το διάστημα, προτίμησε τις πράσινες σαλάτες, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή, που δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον και μειώνουν την όρεξη για γλυκά. Υπ' όψιν ότι τα γλυκά ανεβάζουν την οξύτητα του αίματος και αυτό εντείνει το στερητικό σύνδρομο.


Εξάλλου, ο στόχος που πρέπει να βάλεις σε αυτή τη φάση της διακοπής καπνίσματος είναι να κόψεις μια για πάντα το τσιγάρο χωρίς να πάρεις περιττό βάρος.

Θα δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ μετά το κόψιμο του τσιγάρου (διάβασμα, γράψιμο, απομνημόνευση);

Αν κόψεις το κάπνισμα χωρίς την βοήθεια του βελονισμού, τις πρώτες τρεις εβδομάδες και ιδίως την πρώτη, θα έχεις δυσκολίες στη συγκέντρωση. Πάντως, αξίζει να γνωρίζεις πως έχει αποδειχτεί ότι στις ηλικίες που χρειάζεται περισσότερο η λειτουργία της μνήμης (σε σπουδαστές, φοιτητές) οι μη καπνιστές έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους καπνιστές της ίδιας ηλικίας. Ο πιο εμφανής λόγος είναι ότι η νικοτίνη συστέλλει τα αγγεία και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την επαρκή οξυγόνωσή του.


Οπότε, η απόφαση δική σου:


Μερικές ώρες ντοπαρισμένης απόδοσης με κόστος τη γήρανση των εγκεφαλικών σου κυττάρων…

Ή…

Διαρκώς αναζωογονημένα κύτταρα με τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί με τις προδιαγραφές του Κατασκευαστή;


Γιατί καπνίζει κάποιος?

Η νικοτίνη είναι το μόνο συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί αποδεδειγμένα εθισμό. Μέσω της δράσης της, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και εν συνεχεία προκαλείται απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. Η χρόνια λήψη νικοτίνης δημιουργεί μία αίσθηση αγχόλυσης, ευφορίας και ηρεμίας. Αυξάνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την οξύτητα.

Με τη διακοπή του τσιγάρου ο οργανισμός εμφανίζει συμπτώματα στέρησης.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εκδηλώσει κανείς λόγω του καπνίσματος?

Μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που είναι πιθανό να δημιουργηθούν λόγω του καπνίσματος είναι τα ακόλουθα:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Στεφανιαία νόσος
  • Πρόωρη γήρανση
  • Διάφορες μορφές καρκίνου (πνεύμονα, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, τραχήλου της μήτρας, ουροδόχου κύστης κ.τ.λ.)
  • Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου
  • Πνευμονικό εμφύσημα

Πως δρα ο βελονισμός?

Ο Βελονισμός είναι μία φυσική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή.

Μέσα σε λίγες μόνο επισκέψεις, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να απαλλαγεί ο καπνιστής από την εξάρτησή του. Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία τα χρόνια και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει. Σημασία έχει να προσπαθήσει ο καπνιστής όταν αισθανθεί έτοιμος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση λειτουργιών όπως η κίνηση, η μνήμη κτλ. Με την τοποθέτηση της βελόνας σε ένα σημείο του σώματος, δημιουργείται ένα ερέθισμα που διαβιβάζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο βελονισμός δρα σε τρία σημεία κατά του καπνίσματος.

Με τη βοήθεια πολύ λεπτών βελόνων στα τοπικά σημεία γύρω από την μύτη ,προκαλούμε υπεραιμία του βλεννογόνου με αποτέλεσμα να αλλάζει η μυρωδιά και η γεύση του τσιγάρου έτσι ώστε ο καπνιστής να μην ανέχεται τον καπνό.

Τα μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα προκαλούν έκρηξη ενδορφινών, ουσίες οι οποίες αντικαθιστούν την νικοτίνη και αυτό οδηγεί στην μείωση του συνδρόμου στέρησης

Με τα σημεία ωτοβελονισμού στο αυτί ερεθίζουμε τις νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, έτσι ώστε να μειώνουμε την όρεξη και την επιθυμία για κάπνισμα και φαγητό.

Επίσης ανάλογα με τα σημεία βελονισμού που θα επιλέξουμε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ουσίες του νευρικού συστήματος όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη κ.α. επιδρώντας με διαφορετικό τρόπο στον οργανισμό.

Ποια τα οφέλη του βελονισμού στη διακοπή καπνίσματος?

Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βοηθά στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη, τελείως ακίνδυνη και ανώδυνη. Ανάλογα με την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου ο βελονισμός μπορεί να σας απαλλάξει από την εξάρτησή μετά από λίγες επισκέψεις. Δεν παίζει ρόλο πόσα χρόνια καπνίζει κανείς, αλλά η αποφασιστικότητά του να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια. Ο καπνιστής απαλλάσεται από τον εθισμό του τσιγάρου χωρίς να υποστεί το σύνδρομο στέρησης και τη νευρικότητα που προκαλεί ξ έλλειψη νικοτίνης.

Ποιος είναι ο προτεινόμενος αριθμός συνεδριών για τη διακοπή του καπνίσματος?

Ο αριθμός των συνεδριών ανά εβδομάδα προσαρμόζεται με βάση τα επίπεδα στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος. Για παράδειγμα προτείνονται τρεις συνεδρίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ο καπνιστής νιώθει πιο έντονα την έλλειψη του τσιγάρου, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα γίνονται δύο συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί τριάντα λεπτά. Ο βελονισμός γίνεται σε διάφορα σημεία του σώματος και του αυτιού. Για να είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι μακροπρόθεσμο, συστήνονται επαναληπτικές συνεδρίες για τους δύο με τρεις επόμενους μήνες.

Αν κάποιος καπνίσει στο διάστημα των συνεδριών θα μειωθεί το αποτέλεσμα του βελονισμού?

Αν πρόκειται μόνο για ένα τσιγάρο δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά αν καπνίσει περισσότερα, ουσιαστικά μειώνεται η θετική επίδραση του βελονισμού στη διακοπή καπνίσματος. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν επιπλέον συνεδρίες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως μπορεί να προετοιμαστεί κάποιος καλύτερα πριν τη συνεδρία του βελονισμού?

Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο καπνιστής να μην έχει καπνίσει για ένα 24ωρο, ή τουλάχιστον να μην έχει καπνίσει στη διάρκεια της μέρας που θα γίνει η συνεδρία. Ο λόγος που ζητάμε κάτι τέτοιο, είναι για να αρχίσει ο οργανισμός να εμφανίζει συμπτώματα στέρησης και να μπορούμε να κινηθούμε μέσω του βελονισμού για να τα αντιμετωπίσουμε.

Τι νιώθει ένας καπνιστής με την πάροδο των συνεδριών για τη διακοπή καπνίσματος?

Μετά από τις πρώτες δύο συνεδρίες, ο καπνιστής αρχίζει να νιώθει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα όταν καπνίζει. Οι περισσότεροι λένε ότι μοιάζει με μεταλλική και τους θυμίζει την πρώτη επαφή τους με το κάπνισμα.

Μπορεί ο βελονισμός να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους για τη διακοπή καπνίσματος?

Ο βελονισμός δε θέτει περιορισμούς. Οποιαδήποτε μέθοδος (όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης) μπορεί να βοηθήσει τον καπνιστή να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί.


Ο βελονισμός είναι ασφαλής μέθοδος?


Ο βελονισμός είναι μία εξαιρετικά ασφαλής θεραπευτική μέθοδος. Γίνεται πάντα από γιατρό και απαιτεί γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας. Δεν έχει παρενέργειες και είναι μία ανώδυνη τεχνική.

Που στοχεύει ο βελονισμός?

Στόχος του βελονισμού είναι να βοηθήσει το άτομο να απαλλαγεί από τον εθισμό του. Επειδή δημιουργεί ηρεμία και απέχθεια προς το τσιγάρο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σωματικής εξάρτησης. Επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία του ατόμου προσφέροντας χαλάρωση και ένα αίσθημα ευφορίας.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας?

Ο βελονισμός είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος διακοπής καπνίσματος. Αυτό αποδεικνύεται και από την αποδοχή και την αναγνώριση που έχει λάβει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη θεραπεία και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.


Πόσο σημαντικό είναι στάση του ίδιου του ατόμου που θα αποφασίσει να κάνει βελονισμό?

Ο βελονισμός βασίζεται στην ενέργεια Τσι και στην ισορροπία μεταξύ του Yinκαι του Yang. Είναι μία ενεργή διαδικασία στην οποία συμμετέχει το ίδιο το άτομο. Η ίδια η αποφασιστικότητα που θα δείξει το άτομο παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσω του βελονισμού είναι να διαχωρίσουμε το τσιγάρο από συγκεκριμένες συνήθειες με τις οποίες το έχει συνδέσει το άτομο. Για παράδειγμα τσιγάρο και καφές.

Η διακοπή καπνίσματος στο μυαλό πολλών έχει συνδεθεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός?

Είναι σύνηθες φαινόμενο άτομα που σταματούν το κάπνισμα να παίρνουν κιλά. Ο βελονισμός πλεονεκτεί σε αυτό το σημείο. Είναι μία τεχνική που μπορεί να περιορίσει τη όρεξη για φαγητό. Επίσης η διακοπή λήψης νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Ο βελονισμός επεμβαίνει και εδώ παρέχοντας ηρεμία και χαλάρωση.